• Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur

Oncologie

pexels-ivan-samkov-6436185 (1)

De behandeling

Oncologiefysiotherapie richt zich op het behandelen van mensen met kanker, met name op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen daarvoor. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke problemen ten gevolge van operaties, schade aan het bewegingsapparaat en hart en longen ten gevolge van bestraling en/of chemotherapie, en aan lymfoedeem. Maar er zijn ook algemene klachten zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Klachten die voor behandeling in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: fibrosering van de weke delen na radiotherapie, verminderde mobiliteit van gewrichten, lymfoedeem, verminderde spierkracht, vermoeidheid, conditieverlies, spanningsklachten en pijn. Het belang van lichaamsbeweging in de verschillende fasen van het ziekteproces van kankerpatiƫnten is wetenschappelijk onderbouwd.

We onderscheiden globaal vier stadia bij de behandeling van kanker: behandelfase, herstelfase, palliatieve fase en terminale fase. Ieder stadium is anders en dat is van belang voor de doelen die de patiƫnt en de fysiotherapeut samen opstellen voor de behandeling.

Van veel medische behandelingen is bekend wat de effecten kunnen zijn op lange termijn. Deze langetermijneffecten kunnen soms jaren later pas optreden, als de nacontroles allang voorbij zijn. Veel langetermijneffecten hebben hun uitwerking op het bewegingsapparaat. Het is daarom altijd van belang om te vertellen dat u ooit behandeld bent voor kanker als u jaren later met klachten naar de fysiotherapeut gaat. De oncologiefysiotherapeut is vanuit zijn of haar specialisme goed op de hoogte van deze langetermijneffecten. Ook ontstaat er door de behandeling regelmatig een vorm van (lymfe)oedeem. De oncologiefysiotherapeut kan de eerste signalen hiervan snel herkennen en meteen een adequate behandeling opstarten om de nadelige gevolgen van het oedeem zo snel mogelijk te kunnen beperken.

U kunt in onze praktijk terecht voor oncologische revalidatie. Wij bieden een trainingsprogramma aan dat erop gericht is om uw conditie, spierkracht en vaardigheden te verbeteren na een operatie, bestralingen of behandeling met chemotherapie. Het is een zorg-op-maat programma, wat betekent dat er duidelijk rekening wordt gehouden met uw mogelijkheden op dat moment.

Wij hebben goede en snelle samenwerking met de mammacare afdelingen en oncologie-specialisten van alle ziekenhuizen.

Oncologiefysiotherapie valt onder de chronische indicaties. Dit betekent, dat vanaf de 21e behandeling alle behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Voor de eerste 20 behandelingen heeft u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig.
Voor oncologiefysiotherapie heeft u een verwijzing nodig.

Open chat