• Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur

Lymfoedeem

Oedeem-5

Behandeling

Oedeem is een ophoping van vocht in een lichaamsdeel. We kennen verschillende vormen van oedeem. De klachten bestaan uit: een moe en zwaar gevoel, pijn en een snel geïrriteerde huid.

Lymfoedeem is een vochtophoping, veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem; dit kan overal in het lichaam optreden. Dit kan primair en secundair zijn.

Bij veneus oedeem werken de bloedvaten – meestal in de benen – niet goed meer, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd en een dik, gezwollen been ontstaat. Vaak komt dit voor bij mensen met aanleg voor spataderen, bij ouderen en bij zwangeren. Ook lang staan of zitten kan deze klachten veroorzaken.

Lipoedeem is een combinatie van vocht- en vetophoping, dat ontstaat in de benen en soms in de (boven)armen. Bij lipoedeem is sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bewegen, compressietherapie en een gezonde leefstijl verminderen lipoedeem of houden dit stabiel.

De oedeemfysiotherapeut stimuleert het lymfesysteem door middel van manuele lymfedrainage, met compressietherapie en/of met lymftaping. Daarnaast bevorderen specifieke oefeningen het functioneren van het lymfesysteem.

Oedeemfysiotherapie valt vaak onder de chronische indicaties, wat betekent dat vanaf de 21e behandeling de therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 worden – met verwijzing! – vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De niet-chronische vormen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.

Open chat